Japon kültürünün animasyon ve çizgi roman alanında dünyada popüler türleri arasında yer alan anime ve mangalar hakkında temel eğitim içeren bir program. Türün doğuşundan gelişimine, popüler kültüre yerleşmesine uzanan tarih, kuramsal bilgiler ve türler hakkında konuşup bir Anime veya Manga’ya hikâye ya da senaryo yazma uygulamasıyla atölyeyi tamamlayacağız.
Atölyeye anime nedir ve nasıl yapılır sorusuyla başlayan kullanıcılar, alana dair kapsamlı bilgi edinebilecek. Anime ve manga tarihinde Osamu Tezuka'dan Miyazaki'ye, Rumiko Takahashi'den Satoshi Kon’a ustalarla bugüne, hatta Türkiye’ye uzanan örnekler inceleyeceğiz.
Shounen, Shojo, Mecha, Seinen türlerini inceleyip video oyunları, live action filmler, J-drama, Takarazuka Revue, role playing ve cosplay etkinliklerini ele alacağız. Kült bir yapımın incelenmesi: mitoloji, tarihsel kişiler ve olaylar hayal gücünün sınırsız evreniyle birleşip anime oluşturacak bir atmosfer nasıl yaratıyor? İlham kaynaklarını mercek altına alacağız.
Akira Kurosawa'nın, Shichinin No Samurai filminden uyarlanan Samurai 7 gibi animeye uyarlanmış bir yapımın özelliklerini; eski teknolojiyle güncel versiyonu olan bir yapımın farkları üzerine düşüneceğiz.
Anime çerçevesinde dramatik yapı kurmak, karakterler ve gelişimleri, evrenler, özel güçler, çatışma konuları ve çözümler nasıl üretilir? Popüler bir "Shounen", kadın kahramanlarıyla duygusal bir “Shojo” nasıl olmalı, +18 yapımlarda felsefe ve şiddet olguları üzerine fikir üreteceğiz. Son olarak fan fiction ve uygulama çalışmalarının değerlendirmesiyle atölyeyi sonlandıracağız.
Katılımcının Anime ve Manga türlerine ilgi duyması ve bu alanda çalışma yapmak istemesi yeterli.
Her seviyeden, daha önce Anime ve Manga alanında herhangi bir kurs almış ya da almamış her katılımcıya uygun.
Katılımcının dersleri takip edebilmesi, gönderilecek videoları izleyebilmesi için gereken internet bağlantısına sahip olması ve uygulama dersleri için Microsoft World programına hakim olması yeterlidir. Atölyenin teorik bölümünde sunum ve örnek videolar eşliğinde bir anlatım gerçekleştirilecek, uygulama kısmında ise katılımcıdan örnek çalışmalar beklenecektir.
Katılımcının severek ve ilgiyle takip ettiği anime ve mangalar üzerine temel bilgi sahibi olması. Hayal gücünün sınırlarını zorlamak. Dünya çapında ve yerelde üretilen animasyon veya çizgi roman projelerine senaryo üretebilecek becerileri kazanması.
Ata Egemen Çakıl, İzmir Ekonomi Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Medya ve İletişim Bölümü'nden sonra, Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne Sanatları Bölümü'nde Dramatik Yazarlık ve Dramaturji Anasanat Dalı'nda okudu. Öyküleri; Yalnızlar Mektebi, Artistik Bellek, Peyniraltı Edebiyatı, Karahindiba, Öykü Gazetesi, Apartman, Vurgu Edebiyat gibi dergilerde yayımlandı. İlk romanı olan; "Ben Değiştim Biliyorum" 2020 yılında İthaki Yayınları aracılığıyla yayımlandı. Küçük yaşlarından itibaren Japonya kültürüyle ilgilenen ve üzerinde çalışmalarını sürdüren Ata Egemen Çakıl, 2007 yılından beri Türkiye'nin ilk ve en büyük veritabanı niteliği taşıyan Anime.gen.tr editörlüğünü sürdürmektedir. 2005 - 2010 yılı tarihleri arasında Türkiye'nin en çok ziyaretçisine sahip olan Anime Madness adlı web sitesini kurmuş ve yönetmiş. Anime temalı online dergi yayınlamış, radyo yayınları yapmış, tematik sözlük geliştirmiş, manga ve anime çevirileri yapan fansub gruplarında yer almıştır. İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde öğrenci olduğu dört yıl boyunca Anime ve Manga Kulübü'nü kurarak başkanlığını yaptı. 2010 Türkiye'de Japonya Yılı etkinlikleri kapsamında üç ilde düzenlenen "Hajime Kamegaki ve Japon Animasyonu" adlı programın İzmir ayağını Japonya Başkonsolosluğu ve İzmir Ekonomi Üniversitesi arasında köprü kurarak organizasyonun yapılmasını sağladı. (ilgili etkinlik hakkındaki bilgilere ve konuk ile ilgili röportaja anime.gen.tr adresinden ulaşılabilir) Dördü İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde gerçekleşen ve Türkiye'nin çeşitli yerlerinden katılımcıların yer aldığı "Cosplay İzmir Convention" etkinliğinin organizasyonunu üstlendi. N3 seviyesinde Japonca bilmektedir.
KDV dahil tutardır.
Taksitli ödemelerde atölye ücretini kredi kartı limitiniz etkilenmeden ödeyebilirsiniz.