Elif Çongur Anton Çehov - Martı

Anton Çehov - Martı

Elif Çongur
Kategori +Atölyeler / Okumak
Kategori
  • Atölye Hakkında Bilgiler
  • Elif Çongur Kimdir?

Akademisyen, yazar ve editör Elif Çongur’la Anton Çehov’un eşsiz eseri Martı’nın derin okumasının gerçekleştirileceği bu atölyede katılımcılar, şifrelerle bütünleştirilmiş bir metni çözümlerken çıkacakları şaşırtıcı yolculukta, yaratıcı bir bakış açısı kazanacaklar.

ATÖLYENİN TANIMI:

Martı atölyesinde, bir metni incelerken şifrelenmiş, yüzeyde örtük bırakılmış göstergelerin ve kilitlerin nasıl açılacağı üzerinde durulacak.

Anton Çehov’un, modern/gerçekçi tiyatronun köşe taşlarından "Martı" adlı oyunu yukarıda sözü edilen şifrelenmiş dizgeye verilebilecek en iyi örneklerden biridir. Aynı zamanda Anton Çehov’un, kendi ismine atıfla “Çehovyen” olarak anılan yazma biçiminin en iyi örneklerinden biri olan Martı, yüzeyden başlayarak derin yapıya ulaşana dek incelenecektir.

Canlı video konferans olarak gerçekleşecek atölyede, metnin yüzeyinden yansıyan somut bilgilerden hareketle, metnin derin yapısına ulaşma amacı ışığında Martı oyunundaki temel kurgulama ve oyun kişisi yönelimleri metodolojik olarak saptanacaktır. Örtük göstergelerin açık göstergelere çevrilmesiyle oyunun üzerine oturduğu yapı ortaya çıkarılacaktır.

Tüm bu inceleme aşamalarında, bir metni çözümlerken hangi yöntemlerin kullanıldığı, dramaturjinin temel kavramları, temel yaklaşım biçimleri de ele alınacaktır.

ÖN KOŞULLAR

Elif Çongur, atölye katılımcılarından birlikte çıkacakları bu derin yolculuk öncesi

  • sadece, Martı oyununun Ataol Behramoğlu çevirisini okumaları,
  • oyun üzerine herhangi bir yazı/yorum/inceleme OKUMAMALARINI

ön koşul olarak rica ediyor.

ATÖLYE DÜZEYİ

Edebiyata ilgi duyan her seviyeden katılımcı için uygundur.

AMAÇ

Atölye tamamlandığında katılımcıların örtük göstergelerin açık göstergelere çevrilmesiyle okudukları eserin üzerine oturduğu yapıyı ortaya çıkarabilmeleri hedeflenmektedir.

ELİF ÇONGUR KİMDİR?

Dr. Elif Çongur, 1976’da Ankara’da doğdu. 2000 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümünü bitirdi. 2002 yılında, anılan bölümde çalışmaya başladı. 2004’te Tiyatro Kuramları, Eleştirisi ve Dramaturgi Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını, 2011 yılında doktorasını tamamladı.

Buz pateninde 1985-1995 yılları arasında Türkiye Şampiyonlukları ve çeşitli dereceleri vardır. Türkiye’nin ilk Buz Pateni Milli Takımı’nda yer aldı. 2002 yılına kadar buz pateni antrenörlüğü ve koreograflık yaptı.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nde Öğretim Görevlisi olarak; Türk Tiyatrosu, Türk Sineması, Dramaturgi, Gösterim Çözümlemesi, Metin Çözümlemesi, Göstergebilim, Kültür-Sanat Edebiyat, Araştırma Yöntemleri dersleri vermekteyken barış için hazırlanan bildiriye imza attı. 7 Şubat 2017 tarih, 686 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile üniversitedeki görevinden ihraç edildi.

2013 yılından bu yana Hürriyet gazetesinde, 2020 yılından bu yana BirGün gazetesinde spor yazıları yazmaktadır. Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nda çeşitli dersler vermektedir. İmge Kitabevi Yayınları’nın editörüdür.

KİTAPLARI:

  • Senin Adamın Gol Diyo (İmge Kitabevi Yayınları, 2015).
  • Ulusal Kimliği Tiyatro ile Kurmak (İmge Kitabevi Yayınları, 2017).
  • Köşe Gönderinin Bir Metre Kadar Gerisi (İmge Kitabevi Yayınları, 2018).

SEÇİLMİŞ MAKALELERİ:

  • “Oktay Rifat’ın Yağmur Sıkıntısı ve Auguste Strindberg’in Matmazel Julie Oyunlarını Birlikte Okumak” (Tiyatro Araştırmaları Dergisi. Sayı: 16, Aralık 2003).
  • “Yapısalcı Yöntem ve Uygulama Alanları” (Tiyatro Araştırmaları Dergisi. Sayı: 17, Haziran 2004).
  • “Oğuz Atay’ın Oyunlarla Yaşayanlar Oyununda Teatrallik” (Tiyatro Araştırmaları Dergisi. Sayı: 21, Bahar 2006).
  • Kuruluş Dönemi Türk Tiyatrosunda “Ulusal Alegori\" (DTCF Tiyatro Bölümü'nün 50. Yılında Prof. Dr. Sevda Şener’e 80. Yaş Günü / Meslekte 50. Yıl Armağanı Türk Tiyatrosu Günleri, Kasım 2008).
  • “1958’den 2017’ye DTCF Tiyatro Bölümü” (Kültür ve İletişim Dergisi Eylül 2017, Sayı: 40).
  • “Hamlet Davası: İşte Bütün Mesele Bu” (Yön Dergisi, Ocak 2018, Sayı: 14).

DRAMATURG OLARAK ÇALIŞTIĞI OYUNLAR:

  • Carlo Goldoni, Yalancı (Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 2014)
  • Nâzım Hikmet, Ferhad ile Şirin, (Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları 2015)