Masalsı filmleriyle iz bırakan Ezel Akay, “Hikâyeyi Senaryolaştırmak” atölyesinde katılımcıları fikirden senaryoya uzanan edebî bir yolculuğa davet ediyor. Bir fikri hikâyeleştirirken nasıl estetik boyut katılabileceğiyle ilgili ipuçlarını da içeren bu atölyede Akay, kendisini hem mentor hem de senaryo doktoru olarak konumlandırıyor.
ATÖLYENİN TANIMI:
Herhangi bir fikrin senaryoya dönüşebilmesi için önce “hikâye” formuna kavuşması, “edebileşmesi” gerekir! “Hikâyeyi Senaryolaştırmak” atölyesi de ilhamını senaryonun, edebiyatın bir dalı olduğu fikrinden alıyor.
Atölye katılımcıları, usta yönetmen ve senarist Ezel Akay mentorluğunda fikirden film senaryosuna uzanan bir yolculuğa çıkacak. Canlı video konferans şeklinde gerçekleşecek atölyede “Şimdiki zamanı kullanmak ve yalnızca görüneni anlatmak nasıl estetik bir boyut kazanabilir,” sorusundan hareketle katılımcılar önce hikâyelerini, sonra tretmanlarını, en son da senaryolarını oluşturacaklar. Bu süreçte zamanla oynayarak, örgüyü farklı şekillerde kurgulayarak hikâyelerini en etkileyici şekilde ifade etmenin yollarını arayacaklar.
Atölye, toplamda 3 aya yayılan 3’er saatlik 6 buluşmadan sonra Akay, katılımcıların yazım süreçlerini takip etmeyi ve bir tür “senaryo doktorluğu” hizmeti vermeyi de hedefliyor. Atölye tamamladıktan sonra birinci ve ikinci ayın sonunda Senaryo Stüdyosu üzerinden alınacak randevuyla her bir katılımcı ile birebir 2 ayrı görüşmede projelerini nihai hale getirmeleri için destek vermeye devam edecek.
ÖN KOŞULLAR
Atölyeye katılmak için daha önce senaryo üzerine temel bir eğitim almış olmak ve katılımcının atölye sürecinde geliştireceği bir hikâye veya fikri olması gerekmektedir.
ATÖLYE DÜZEYİ
İleri düzey.
BAŞVURU İÇİN GEREKENLER
Süreç boyunca üzerinde çalışılacak senaryonun hikâyesi.
Kısa bir biyografi.
AMAÇ
Katılımcının hikâyesine estetik bir boyut katarak senaryosunu oluşturmasını sağlamak.
"Neredesin Firuze", "Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü", "7 Kocalı Hürmüz" gibi unutulmaz filmlerin yönetmeni Ezel Akay sektöre yapımcı, senarist, oyuncu kimliğiyle de katkı sunmaya devam ediyor.
Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden mezun olduktan sonra Amerika’da Villanova Üniversitesinde tiyatro öğrenimi gören Akay, İFR (İstisnai Filmler ve Reklamlar) prodüksiyon şirketinin kurucu ortağı olarak reklam ve film prodüksiyonu sektörüne girmeden önce reklam metin yazarlığı, tiyatro yönetmenliği ve oyunculuğu, yapım asistanlığı ve amirliği yaptı. Birçoğu büyük ses getiren 1000’den fazla reklam filmine yönetmen olarak imza attı.
Yurt içi ve yurt dışı birçok festivalde ödül kazanan "Tabutta Rövaşata", "Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak", "Güneşe Yolculuk" gibi filmlerin yapımcısı Akay’ın, Haldun Çubukçu ile birlikte yazdığı "Yargu" isimli tarihi kurgu roman da bulunuyor.
Ezel Akay halen, kurucu ortak sıfatıyla İFR bünyesinde yönetmenlik ve yapımcılık yaparak kariyerini sürdürmektedir.