Kemal Gökhan Gürses Karikatür Ve Mizah Üzerine

Karikatür Ve Mizah Üzerine

Kemal Gökhan Gürses
Kategori +Atölyeler / Disiplinler Arası
Kategori
  • Atölye Hakkında Bilgiler
  • Kemal Gökhan Gürses Kimdir?

Karikatürist Kemal Gökhan Gürses ile ''bir insan neden gider de karikatür çizmek ister'' türü akla illet soruların cevabını arayan atölye. Katılımcılar; hem mizah türlerini irdeleyecek hem de başka disiplinlerdeki varoluş biçimlerini inceleme fırsatı bulacaklar. 

ATÖLYENİN TANIMI:

Sadece “kafa şöyle çizilir, el böyle”gibi değil de, karikatüre bakışın, mizahın dolaştığı alanların, bir düşünce biçimi ve edebi bir dil olarak mizahın, “bir insan neden gider de karikatür çizmek ister” türü akla illet soruların cevabını arayan bir atölye. 

Karikatürist Kemal Gökhan Gürses katılımcıları bekleyen atölye çalışmasını şöyle özetliyor; ''Yeri geldikçe ifade, hareket, kompozisyon da konuşacağız, karikatürün türlerini de, dünyadaki örneklerini de. Bu yol mizah üzerine kurulu olduğuna göre, mizahın türlerini de, başka disiplinlerdeki varoluş biçimlerini de konu edeceğiz sık sık…''

ÖN KOŞULLAR:

 Atölyeye katılım için bir ön koşul bulunmamaktadır. 18 yaş ve üstü tüm katılımcılar başvurabilir.

ATÖLYE DÜZEYİ:

Başlangıç.

AMAÇ:

Atölye sürecince katılımcılar, hem mizah türlerini irdeleyip hem de başka disiplinlerdeki varoluş biçimlerini inceleme fırsatı bulacaklar.

1976-1978 yılları arasındaki amatörlük döneminin ardından 1978’de Mikrop dergisinde profesyonel çizerliğe başladı. Daha sonra sırasıyla Gırgır, Fırt,  dergilerinde çizdi. Gençlik ve Toplum dergisinde hem yazarlık, hem çizerlik yaptı.1984 yılında Cumhuriyet Gazetesi'nde önce siyaset eki çizerliği, ardından 1993’e dek süren bant çizerliği yaptı.

Gürses'in Cumhuriyet Gazetesi'nde çizdiği bant, "Ağaç Yaşken Eğilir" adını taşımaktaydı. Bu çalışmalarını kitaplaştırmıştır.

Hürriyet Gazetesi için daha sonra TV dizisi de çekilen "Zontelektüel Abdullah" adlı çizgi romanını çizerken, diğer yandan Deli dergisinin kuruculuğunu ve çizerliğini yaptı, Doğan Kardeş’te "Dedem ve Ben" çizgi romanlarını hazırladı.

1997'den itibaren Radikal Gazetesi için "Şu Benim 35 Yaşım" ve "Şu Benim 35 Küsür Yaşım" adlı çizgi bantlar hazırladı. 2005 yılında başlayan "Ayşegül Savaşta" adlı çizgi bandında kadın savaş muhabiri Ayşegül'ün maceraları yoluyla Irak Savaşı'nı ve Lübnan'daki gelişmeleri çizgi yoluyla aktardı.

Garajistanbul için yazdığı daha önce Cumhuriyet gazetesinde kısa bir çizgi roman olarak yer almış "Histanbul"u bu kez oyunlaştırdı. Bu oyunla 9. Lions Tiyatro Ödüllerinde "En İyi Oyun Yazarı" ödülü aldı. Aynı oyun İsmet Küntay Tiyatro Ödüllerinde Jüri Özel Ödülüne ve En İyi Dekor Ödülüne değer bulundu. Postacı Yayınları'ndan Gezi Parkı olayları etrafında gelişen ve kör bir fotoğrafçının hikâyesini anlattığı kitabı "Ya Ameliyatlı Yerime Gelseydi" yayınlandı (2013). 

“Teo’nun Hayatı” adıyla 3 seri çocuk kitabını yazdı ve çizdi. (Mandolin Yayınları, 2018)


Kitapları

  • Ağaç Yaşken Eğilir 1-2-3.
  • 12 Eylül Öncesine Dönmek İstiyorum.
  • Aydınlarla Zontaların Savaşı.
  • Aslında Bunların Hepsi Hikâye.
  • Boşver Nasılsa Halk Anlamaz.
  • Zontelektüel Abdullah.
  • O Günlerde Sanki Hiç Yoktuk.
  • Kırkından Sonra.
  • Ayşegül Savaşta (Irak Şahini).
  • Ya Ameliyatlı Yerime Gelseydi - Bir Gezi Parkı Hikâyesi.
  • Teo’nun Hayatı (Ben Neyi Unutmayacaktım / Hayatımda Böyle Bir Şey Görmedim/ Biri Korkunç mu Dedi?).