2012 yılında Yunus Nadi Roman Ödülü ve 2020 yılında Duygu Asena Roman Ödülü'nü almış olan Irmak Zileli ile birlikte katılımcılar teke tek çalışma imkânı bulacak. Yazım sürecinde metnin yapısından, diline, karakterin inşasından hikayenin geliştirilmesine dek pek çok konuda Irmak Zileli'den danışmanlık alacak ve roman yazma sürecini eşliğinde tamamlayacaklar.
Teke tek bir çalışma olarak tasarlanmış bu atölyede romanın yapısından, diline, karakterin inşasından hikâyenin geliştirilmesine dek pek çok konuda katılımcıya danışmanlık yapılacak ve yazma sürecine eşlik edilecektir. Haftada bir online gerçekleşecek olan buluşmalar öncesinde katılımcı Irmak Zileli’ye o hafta yazdıklarını gönderecek ve bu online buluşmada metin üzerinde birlikte bir çalışma yapılacak, hikâyenin gidişatı ve anlatıma dair bütün unsurlar konuşulacaktır.
Bu çalışma üçer aylık dönemlere bölünür. Romanın hazırlık süreci (okuma, tasarlama ve metnin yapısını oluşturma) ile yazma süreci (metnin satır satır oluşumu) periyotlar şeklinde planlanır. Bu nedenle kayıtlar üçer ayda bir yenilenir.
Irmak Zileli, Roman Yazma Atöyesi'nde nasıl çalışacaklarını ve beklentilerini kendi sözleriyle şöyle anlatıyor;
''Romanın ilk cümlesinden son cümlesine giden yol uzun, meşakkatli ve sancılıdır. Bu süreçte yazar ona fikir verecek, romanın akışını tartışabileceği, tıkandığı noktalarda destek olacak ve birlikte çözüm üreteceği, tökezlediği yerde elinden tutup kaldıracak, metnine körleştiği noktalarda gözünün önündeki perdeyi kaldıracak birine ihtiyaç duyar''.
Irmak Zileli katılımcıya yazma eyleminin tüm süreçlerinde eşlik ederek ona yol gösterecek, deneyimlerini paylaşacak, öneri ve görüşlerini somut olarak metin üzerinde göstererek romanın sağ salim tamamlanmasına destek olacaktır.
Atölyeye başvurmak için; katılımcının, geliştirebileceği bir roman fikrine sahip olması beklenmektedir.
Orta ve ileri düzey.
Bu atölyede Irmak Zileli’nin yönetiminde, fikir aşamasında olan ya da henüz tamamlanmamış bir romanın son haline getirilmesi amaçlanmaktadır.
IRMAK ZİLELİ, 1978 yılında İstanbul’da doğdu. Sosyal Antropoloji öğrenimi gördü.
Yayın dünyasına çeşitli dergilerde, gazete kitap eklerinde yayımlanan değerlendirme ve eleştiri yazılarıyla adım attı.
Zileli’nin basılmış eserleri arasında Eşik (2011), Gözlerini Kaçırma (2014), Gölgesinde (2017), Son Bakış (2019) ile genç okurlar için kaleme aldığı Bozuk Saat (2019), Arkadaşım İçin (2022) romanları bulunmaktadır. Diğer kitapları arasında Bayram Çocukları (2004) isimli bir araştırma, Halit Refiğ ile söyleşilerinden oluşan Doğruyu Aradım Güzeli Sevdim (2009) ve Ahmet Mümtaz Taylan’la hazırladığı bir nehir söyleşi kitabı olan Ara Toplam (2021) bulunuyor.
Zileli’nin Eşik romanı 2012 Yunus Nadi Roman Ödülü’ne, Son Bakış isimli romanı ise 2020 Duygu Asena Roman Ödülü’ne değer görüldü.