Onur Orhan Yazmak ve Dönüşmek

Yazmak ve Dönüşmek

Onur Orhan
Kategori Sponsorlu Atölyeler
Kategori
  • Atölye Hakkında Bilgiler
  • Onur Orhan Kimdir?

Öykü kurma ve geliştirmeye, yazarlık ve yaratıcılığa dair pek çok atölye düzenlemiş, senarist, oyun ve roman yazarı Onur Orhan, “Yazmak ve Dönüşmek” atölyesinde katılımcıları, yazarın yapıtını ortaya koyarken çıktığı ruhsal yolculuğa eşlik etmeye davet ediyor.

ATÖLYENİN TANIMI:

Yazarın yapıtıyla ilişkisi ruhsal bir serüvendir. Dışarıdan bakıldığında pek açık olan ilişki, yazarın yapıtını yazması, içeriden kavranmaya çalışıldığında, yani yazar için, o kadar kesin, keskin sözcüklerle ifade edilemez.

Has yazar, yapıta eğildikçe onda kaybolur ve bu seyrinde öyle bir aşama gelir ki, kalemiyle kelâma hizmet ettiğini duyumsar. Bir dertten yola çıkan yazar, bedelini göze alıp yüreğini ilhama açtığında, ilham da ona bütün bilgeliğiyle gelir ve yapıt da yazarı yazmaya, yapmaya başlar. Yazmak, has bir yazar için kendini okumanın ve yeniden yazmanın yolu olarak yazmaktır. Sonunda dönüşmeden kalan bir yazar varsa orada zaten hakiki bir yazar yoktur, hiç olmamıştır.

Okurun durumu da bundan farklı değildir, okur, kendisini yazarın bahçesinde bir konuk olarak görmedikçe dönüşemez, çünkü hayrete düşmemekte direnenlere ilhamın yolu kapalıdır, onlar aşka da düşmemiş olanlardır.

Onur Orhan, toplam iki saatlik anlatı ve en az yarım saatlik soru cevap bölümlerinden oluşan ve canlı video konferans şeklinde gerçekleşecek “Yazmak ve Dönüşmek” atölyesinde yazarın derdini sorunsallaştırmasını, imge ve kelâm (logos) arasındaki ilişkiyi irdeliyor ve bu ilişkinin sonucunda yapıtın ve yazarın dönüşümünü anlatıyor.

ÖN KOŞULLAR

Kayıt olmak için ön koşul aranmamaktadır.

ATÖLYE DÜZEYİ

Edebiyata ilgi duyan her seviyeden katılımcı için uygundur.

BAŞVURU İÇİN GEREKENLER

  • Kontenjan sınırlıdır ve katılım ücretsizdir. Yer ayırtanlar kontenjan sınırı dahilinde atölyeye katılabilir.

AMAÇ

Katılımcıların yazma sürecine ilişkin bir perspektif edinmeleri, yazarken, okurken ya da izlerken eseri veya yapıtı farklı bir gözle de değerlendirebilmeleri amaçlanmaktadır.

İlk romanı “Yalnızlık Ölümden Çok” 2013 yılında yayınlandı, onu "Sadece Diktatör" adlı tiyatro oyunu izledi. Orhan bu oyunuyla 2015-2016 yılında MSM tarafından verilen Savaş Dinçel ödülüne layık görüldü. "Sadece Diktatör", başta Türkiye olmak üzere dünyanın dört bir yanından seyirciyle buluştu ve 3. sezonunda hükümet tarafından sakıncalı bulunarak yasaklandı.

Onur Orhan’ın kaleme aldığı "Aden", 34. Varşova Film Festivali’nde Grand Prix adayları arasında yer aldı ve 38. İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışmasında mansiyonla ödüllendirildi.

2019’un Şubat ayında "Yusuf’u Bulmak" adlı ikinci romanı Can Yayınları’ndan çıktı. Yazarın "Suç ve Keza" isimli oyunuysa yine aynı sezonda Almanya’da varlığını sürdüren Güneş Theather tarafından sahnelendi.

Orhan, bir süredir, öykü kurma ve geliştirmeye, yazarlık ve yaratıcılığa dair atölyeler düzenlemektedir. Bundan başka, felsefi konulardaki birikimlerini ücretsiz olarak paylaştığı seminerler vermekte, sohbetlere katılmaktadır.

Onur Orhan, ayrıca bir süre önce Youtube’daki kanalında Yaratıcılık Sohbetleri adlı bir program düzenlemiş, sanatçı ve akademisyenlerden oluşan konuklarını ağırlamıştır.