Metinden Sahneye'de katılımcılar, Firuze Engin ve Sündüz Haşar rehberliğinde tiyatro oyunu fikirlerinin tematik ve biçimsel özelliklerini belirleyip geliştirerek, ayrıntılı olarak öyküleyecek ve ardından sahnelemeye uygun hale getirilmiş birer oyun teksti yazacaklar. Konu, tema, karakterler, olaylar örgüsü, mekan, zaman, tür gibi tüm unsurlarıyla ele alınacak olan eserlerin yazım süreci boyunca yazarlara eşlik ve rehberlik etmeyi hedefleyen atölyenin sonunda tamamlanan eserler, okuma tiyatrosu olarak seyirciyle buluşturulacak.
Yazar, yönetmen, oyuncu ve tasarımcı Firuze Engin 1984'te Edirne'de doğdu. Güzel Sanatlar Lisesinde resim eğitimi aldıktan sonra, Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalından mezun oldu. 2006 yılında Tiyatro BeReZe'nin kurucuları arasında yer aldı. "Yarının Oyunları Projesi" kapsamında yazdığı "Cambazın Cenazesi" adlı oyunuyla 2015 Afife Tiyatro Ödülleri’nde Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülünü kazandı. Tiyatro BeReZe, Stüdyo 4 İstanbul, Tiyatro Oyunbaz bünyesinde oyuncu olarak, Yeraltı Oyuncuları, DasDas, İkinciKat, Talimhane Tiyatrosu gibi çeşitli topluluklarda yazar, yönetmen, dramaturg veya tasarımcı olarak çalıştı.
2005’ten günümüze dek birçok tiyatro oyunu, radyo metni, TV dizisi ve çocuk programı yazan Firuze Engin, Tiyatro BeReZe bünyesinde çocuklar ve yetişkinler için tiyatro çalışmalarına devam ediyor ve çocuklar için yaratıcı yazarlık eğitimleri veriyor.
Hıdrellez, Cambazın Cenazesi, Ama Bana Lazım!, Güle Güle Diva, Zebercet, Kusursuz Bir Çiftin Kusursuz Harikulade Serüvenleri.
YÖNETTİĞİ OYUNLAR:
Ama Bana Lazım!, Kar Küresinde Bir Tavşan, Güle Güle Diva.
Lisans: Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi BYYO
Yüksek Lisans: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Anabilim Dalı
Doktora: Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Anabilim Dalı
Ekin Yazın Dostları Tiyatro Ödülleri : "Yılın Teması: Kadın", Bahar Kuaför, Tiyatro İS, 2014
İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri : ''En İyi Dramaturg", 2012
1982 – 2003 yılları arasında Devlet Tiyatroları'nda; dramaturg olarak çeşitli oyunlarda görev yaptı. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nün ve Ankara Devlet Tiyatrosu'nun iletişim ve tanıtım departmanlarının kurulmasını sağladı, yöneticilik görevlerini üstlendi. DT'nin kuruluşunun 35. ve 40. Kuruluş yıldönümü kutlamalarında çalıştı. Diyarbakır ve Antalya DT'nin açılış organizasyonlarını gerçekleştirdi. DT'nin 50. Kuruluş yıldönümü çalışmalarının koordinatörlüğünü üstlendi. DT'nin 50. Yıl için hazırlanan "Ve Perde" belgeselin konsept tasarımını gerçekleştirdi ve danışmanlığını yaptı.
2003 yılında Kocaeli BB Şehir Tiyatroları'na geçti. 2003 – 2013 yılları arasında Kocaeli BB Şehir Tiyatrolarında; Genel Sanat Yönetmeni Yardımcılığı, Sanat İletişim Direktörlüğü, çeşitli oyunlarda dramaturgluk, çeşitli oyunlarda Yönetmen Yardımcılığı, Dramaturji Birimi Yöneticiliği, Repertuar Kurulu Başkanlığı ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu.
Kadınların siyasette temsil edilebilmesi için 1997 yılında, KA-DER'in (Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği) kurucuları arasında yer aldı, iki dönem Genel Yönetim Kurulu üyesi olarak çalıştı.
Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nin gerçekleştirilmesi için çalıştı, ilk yılından başlayarak, çeşitli defalar Festival Danışma Kurulu üyeliği yaptı. 2004, 2005, 2009, 2011, 2015, 2016, 2017, 2018 yıllarında festivalin açılış gecelerini tasarladı ve yönetti. Festival içinde, çeşitli sözlü bölümlerde konuşmacı olarak görev aldı.
2017-2018 sezonundan başlayarak Afife Tiyatro Ödülleri'nde jüri üyesi olarak görev almaktadır.
2009 yılından bu yana İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Drama ve Oyunculuk Bölümünde öğretim görevlisi olarak "Dramaturgi", "Türk Tiyatrosu", "Düşünce Tarihi", "Kültür Tarihi", "Mitoloji" ve "Tiyatro İşletmesi" dersleri veriyor.
TRT - Türkiye'nin Sesi Radyosu'nda 'Gün Devam Ediyor' ve 'Bir Selam da Kendine Ver' adlı programlarda 2001 – 2003 yılları arasında 2 yıl program danışmanı ve daimi konuk olarak görev yaptı. TRT tarafından hazırlanan Nuran Bayer'in yapımcılığını ve yönetmenliğini yaptığı, "Sesimi Duy" adlı belgeselin metin yazarlığını yaptı. Bu belgesel, 2002 yılı Sedat Simavi Televizyon Büyük Ödülü'nü kazandı.
2012 yılında Kanal D'de yayınlanan, Ayşe Kulin'in "Veda" adlı romanından uyarlanan aynı adlı dizinin senaryo yazarlığını yaptı.
2004 – 2008 yıllarında Kenter Tiyatrosu'nda Genel Koordinatör olarak görev yaptı. Yıldız Kenter'in Sanat Yönetmenliğinde kurulan, Akademi Kenter'de yöneticilik ve eğitmenlik görevini üstlendi.
Çeşitli ulusal ve uluslararası Akademik Kongrelerde, "Kamu Sanat Kurumlarının Yeniden Yapılandırılması", "Shakespeare'in Kadın Karakterleri ve I. Elizabeth", "Sinemanın Popülerleşmesi ve Film Formuna Tiyatronun Etkisi", "TV Dizileri ve Değişen Erkeklik İmgesi", "Türkiye'de Tiyatro Yazarlığı" gibi başlıklarda tebliğler sundu.
Yüksek Lisans tezini "Devlet Tiyatroları'nın Yeniden Yapılanma Çalışmaları" üzerine hazırladı. Böylelikle çalışma hayatının önemli bir bölümünü oluşturan, "Ödenekli sanat kurumlarının özerkliği" çalışmalarını akademik anlamda incelemiş oldu.
Doktora tezi için, "Yaratıcı Direniş Pratikleri/Creative Resistance" üzerinde çalışıyor.
2009-2014 yılları arasında Tiyatro Tiyatro dergisi tarafından düzenlenen, "Tiyatro Ödülleri"nin jüri üyeliği görevini sürdürdü.
2008-2016 yılları arasında, Türkiye'nin en köklü sahne dergisi olan "Tiyatro Tiyatro" Dergisi'nin Yayın Kurulu üyesi olarak görev yaptı.
2014 yılında Tiyatro İs'te Hilal Kuvvet'in yazdığı, "Bahar Kuaför" oyununu sahneye koydu.
KDV dahil tutardır.
Taksitli ödemelerde atölye ücretini kredi kartı limitiniz etkilenmeden ödeyebilirsiniz.