Ebru Nihan Celkan Oyun Yazarlığı

Oyun Yazarlığı

Ebru Nihan Celkan
Kategori Temel Eğitim
Kategori
  • Atölye Hakkında Bilgiler
  • Ebru Nihan Celkan Kimdir?

Güncel ve tartışılması zor konuları merkeze alan oyunlarıyla büyük ses getiren, oyunlarının bir çoğu Almanca konuşulan ülkelerde de sahnelenen oyun yazarı Ebru Nihan Celkan, verdiği oyun yazarlığı temel eğitimiyle katılımcılara oyun yazımının inceliklerini, uygulamalı olarak aktarıyor.

ATÖLYENİN TANIMI:

Atölye, kişisel yazım sürecinde yazara yön veren yazım yaklaşımlarının ve egzersizlerin paylaşıldığı bir süreç olarak tasarlandı ve teoriden çok pratiği temele alan, asıl hedefi oyun yazmak olan bir çerçevede belirlendi. Dramatik önerme ve diyalog egzersizlerinin yapılacağı bir içerik katılımcıları bekliyor. Katılımcılar, canlı video konferans yoluyla gerçekleşecek buluşmalarda her bir diyaloğun işlevini ve karakteri nasıl eyleme yönelttiğini örnekler üzerinden inceleyecek ve diyalog yazımına yönelik egzersizler yapacaklar.

Atölye sonunda katılımcılar, kendi aktif yazma süreçlerinden edindikleri deneyimle, aşağıdaki sorulara dair oyun yazarı adayları olarak sahne üzerinde çözümler üretebilecekler:

  • Dramatik önerme nedir?
  • Tiyatroda dramatik önerme neden önemlidir?
  • Dramatik önermeyi bulma ve ifade etme üzerine egzersizler.
  • Diyalog nedir?
  • Yaratıcı diyalog ne demektir ve nasıl yazılır?
  • Monolog – Diyalog farkları var mıdır?
  • Diyalog kurma üzerine egzersizler.

ÖN KOŞULLAR

Atölyeye katılmak için daha önce herhangi bir eğitim almış olmak gerekmiyor.

Ancak katılımcının atölye sürecinde geliştireceği bir hikâye veya fikri olması beklenmektedir.

Atölye Düzeyi

Başlangıç.

AMAÇ

Katılımcının egzersizler üzerinden dramatik önermeyi bulması, ifade etmesi ve diyalog yazabilmesini sağlamak.

Yazar, oyun yazarı ve eğitmen olan Ebru Nihan Celkan Şişli Terakki Lisesi’ni bitirdikten sonra lisans eğitimini Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünde, yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi Pazarlama bölümünde tamamladı.

Oyunları İstanbul’un farklı tiyatrolarında sahnelenen Celkan, 2017 yılında Maxim Gorki Tiyatrosu ve Oyun Yazarlığı için Yeni Enstitü (NIDS) tarafından projelendirilen KIF (Krieg Im Frieden – Parça Parça Savaş) için dünya genelinden seçilen 4 oyun yazarından biri oldu. Proje kapsamında yazdığı “Benimle Gelir Misin” isimli oyunu Stuttgart Şehir Tiyatrosu’nda Ekim 2019’da prömiyer yapmıştır. 2016 yılında Y+O’yu kuran Celkan, burada toplumsal cinsiyet eşitliği, kültürel çeşitlilik, etik, adil ve yaratıcı yönetim gibi konularda atölye içerikleri üretmektedir. Celkan’ın oyunlarını topladığı 4 adet de kitabı bulunmaktadır.

Sabancı Üniversitesi’nin lise öğretmenlerinin toplumsal cinsiyet farkındalığını arttırmaya yönelik 'Mor Sertifika' programının ve Kadın Çalışmaları bölümünün “Cins Adımlar: Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Turları” programının performatif hikâye yazımı ve anlatıcılığı atölyelerinin eğitmenlerindendir.

İstanbul’da ve Berlin’de ikamet eden Celkan, Türkiye’nin ve Almanya’nın farklı şehirlerinde tiyatro ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Kültürel Çeşitlilik ve Dahil Edici Yaklaşım çalışmalarını insanlarla paylaşmaya devam etmektedir. 2020 yılında Stuttgart - Ludwigsburg Şehri yazarlık bursuna hak kazanarak, burs kapsamında 'Kültürel Çeşitlilik ve Toplumsal Cinsiyet’i merkeze alan performans metinleri üretme çalışmalarına devam etmektedir.

Yazdığı Oyunlar:

Cennetten Cehenneme, Tetikçi, 17.31, Tilt, Kabuklu Sürprizli Hayvanlar, Nerde Kalmıştık, Kimsenin Ölmediği Bir Günün Ertesiydi, Evim! Güzel Evim!, Babil, Benimle Gelir Misin, Uzaydan Gelen Prens.

Yazdığı Kısa Oyunlar:

Proje TX7, Beşyüzonmilyon Metrekare, Derin Derin Derin Derin Nefesler.

Yönettiği Oyunlar:

Tetikçi, Evim! Güzel Evim!, Babil, Biraz Sen Biraz Ben.