Kurmaca bir metinde en önemli sorulardan biri hikâyenin hangi bakış açısından anlatılacağıdır. Bu da anlatıcının seçimi demektir. Anlatıcıyı seçmek bir elek işlevi görür. Yazar hikâyeyi kimin anlatacağına karar verdiğinde aslında metne nelerin girip nelerin giremeyeceğini de belirlemiş olur. Dolayısıyla anlatıcının kim olacağının seçimi, yazarın neyi nasıl anlatmak istediğiyle de doğrudan ilişkilidir. Anlatıcının doğru seçilmesi için metnin ihtiyaçlarının bilinmesi, mesele üzerinde derinlemesine çalışılması, bakış açısının belirlenmesi önemlidir. Ama aynı zamanda anlatıcı türlerine de hakim olmak gerekir. Anlatıcı türlerinin ne şekilde kullanılabileceğini, sınırlarını, teknik özelliklerini bilmek, metnin poetikasıyla da doğrudan ilişkili bir konudur.
Bu atölyede yazarın anlatıcısını seçerken neleri gözetmesi gerektiği, metnin ihtiyaçlarının anlatıcı seçimini nasıl etkilediği, aynı zamanda metnin poetikası ile anlatıcı türü arasındaki ilişkinin ne olduğu üzerinde durulacak. Tek tek tüm anlatıcı türleri ve bakış açıları teknik olarak açıklanacak.
Örnek metinler üzerinden anlatıcı türlerinin gösterileceği atölyede, katılımcıların kendi metinlerinde kullanabilecekleri anlatıcının seçimi ve sonuçları üzerinde durulacak.
IRMAK ZİLELİ, 1978 yılında İstanbul’da doğdu. Sosyal Antropoloji öğrenimi gördü. Yayın dünyasına çeşitli dergilerde, gazete kitap eklerinde yayımlanan değerlendirme ve eleştiri yazılarıyla adım attı.
Zileli’nin basılmış eserleri arasında Eşik (2011), Gözlerini Kaçırma (2014), Gölgesinde (2017), Son Bakış (2019), Bende Ölen Sensin (2022) ile genç okurlar için kaleme aldığı Bozuk Saat (2019), Arkadaşım İçin (2022) romanları bulunmaktadır. Diğer kitapları arasında Bayram Çocukları (2004) isimli bir araştırma, Halit Refiğ ile söyleşilerinden oluşan Doğruyu Aradım Güzeli Sevdim (2009) ve Ahmet Mümtaz Taylan’la hazırladığı bir nehir söyleşi kitabı olan Ara Toplam (2021) bulunuyor.
Zileli’nin Eşik romanı 2012 Yunus Nadi Roman Ödülü’ne, Son Bakış isimli romanı ise 2020 Duygu Asena Roman Ödülü’ne değer görüldü.