Kurmacada Anlatım Teknikleri Yazarlık Atölyesi

Yazarlık Atölyesi

Kurmacada Anlatım Teknikleri
Kategori Temel Eğitim
Kategori
  • Atölye Hakkında Bilgiler
  • Irmak Zileli Kimdir

Kurmaca yazarı metnin içinde yeni bir gerçeklik yaratır. Gerçek yaşamın dışında, bazen onu taklit eden, bazen ondan uzakta, kendine ait bir gerçekliği vardır kurmacanın. Bu gerçekliği yaratabilmenin yolu anlatım tekniklerini yaratıcı bir biçimde kullanabilmekten geçer. Yazar metin aracılığıyla bir oyun oynar ve okuru da bu oyuna davet eder. Yazar ile okurun birlikte oynayabilmesi için, oyun mekanı olan metnin içinde oyunun gerçekliğini bozmayacak şekilde bir anlatı inşa edilmelidir. Sözgelimi oyuna katılan okurun hayalinde bazı görüntülerin oluşabilmesi gerekir. Okurun yazarın yarattığı dünyaya girebilmesi bu dünyanın kendi içinde tutarlı ve inandırıcı olabilmesiyle, dolayısıyla anlatım tekniklerini doğru kullanabilmesiyle mümkündür.

Bu atölyede yazarın kullandığı anlatım teknikleri üzerinde durulacak ve bu tekniklerin olmazsa olmazları, nasıl uygulanması gerektiği aktarılacaktır. Anlatmak ile göstermek arasındaki farklar, inandırıcı bir diyalogun nasıl olabileceği, metinde zaman ve mekan kullanımı, betimleme yapma biçimleri, geriye dönüşler ya da zamanda sıçramaların nasıl gerçekleştirilebileceği gibi pek çok teknik konu işlenecektir.

IRMAK ZİLELİ, 1978 yılında İstanbul’da doğdu. Sosyal Antropoloji öğrenimi gördü. Yayın dünyasına çeşitli dergilerde, gazete kitap eklerinde yayımlanan değerlendirme ve eleştiri yazılarıyla adım attı. 


Zileli’nin basılmış eserleri arasında Eşik (2011), Gözlerini Kaçırma (2014), Gölgesinde (2017), Son Bakış (2019), Bende Ölen Sensin (2022) ile genç okurlar için kaleme aldığı Bozuk Saat (2019), Arkadaşım İçin (2022)  romanları bulunmaktadır. Diğer kitapları arasında Bayram Çocukları (2004) isimli bir araştırma, Halit Refiğ ile söyleşilerinden oluşan Doğruyu Aradım Güzeli Sevdim (2009) ve Ahmet Mümtaz Taylan’la hazırladığı bir nehir söyleşi kitabı olan Ara Toplam (2021) bulunuyor. 


Zileli’nin Eşik romanı 2012 Yunus Nadi Roman Ödülü’ne, Son Bakış isimli romanı ise 2020 Duygu Asena Roman Ödülü’ne değer görüldü.