Bilinçakışı yöntemi parmak izi gibidir. Virginia Woolf ile James Joyce bile birbirinden apayrı şekilde kullanır bu tekniği. Hem Türkiye’de hem dünyada edebiyata farklı dönemlerde farklı yansımaları olduğu bilinir. Fakat bu bilinçakışı tekniğinin kendine ait kimi gerekleri olmadığı anlamına gelmez. Bilinçakışının ortaya çıkışının ardındaki edebi politikayı kavramak bile başlı başına bu tekniğin amacı ile uygulaması arasındaki ilişkiyi görmek açısından önemlidir.
Bu atölyede bilinçakışı tekniğinin felsefesi, tarihi ve bugüne kadarki uygulamaları üzerinden gelişimi ele alınacaktır. Aynı zamanda farklı örnekler incelenerek bilinçakışının ne olup ne olmadığı üzerinde durulacaktır.
Bilinçakışı tekniğinin uygulamalı biçimde kavranmasının amaçlandığı atölyede, katılımcılarla birlikte bu yöntemi metinlerinde kullanabilmelerinin yolları araştırılacaktır.
IRMAK ZİLELİ, 1978 yılında İstanbul’da doğdu. Sosyal Antropoloji öğrenimi gördü. Yayın dünyasına çeşitli dergilerde, gazete kitap eklerinde yayımlanan değerlendirme ve eleştiri yazılarıyla adım attı.
Zileli’nin basılmış eserleri arasında Eşik (2011), Gözlerini Kaçırma (2014), Gölgesinde (2017), Son Bakış (2019), Bende Ölen Sensin (2022) ile genç okurlar için kaleme aldığı Bozuk Saat (2019), Arkadaşım İçin (2022) romanları bulunmaktadır. Diğer kitapları arasında Bayram Çocukları (2004) isimli bir araştırma, Halit Refiğ ile söyleşilerinden oluşan Doğruyu Aradım Güzeli Sevdim (2009) ve Ahmet Mümtaz Taylan’la hazırladığı bir nehir söyleşi kitabı olan Ara Toplam (2021) bulunuyor.
Zileli’nin Eşik romanı 2012 Yunus Nadi Roman Ödülü’ne, Son Bakış isimli romanı ise 2020 Duygu Asena Roman Ödülü’ne değer görüldü.