Kurmacada Mesele-Yapı-Olay Örgüsü İnşası Yazarlık Atölyesi

Yazarlık Atölyesi

Kurmacada Mesele-Yapı-Olay Örgüsü İnşası
Kategori Temel Eğitim
Kategori
  • Atölye Hakkında Bilgiler
  • Irmak Zileli Kimdir

Yazar ne anlatmak istediğini bulduktan sonra konusunun ardında ne tür bir mesele olduğunu araştırır. Konusuna nasıl yaklaşacağını belirleyebilmesi için fikrini, söylemek istediği sözü, tartışmak istediği meseleyi, sordurmak istediği soruları düşünmesi gerekir. Metnin meselesinin ne olacağını bilmek, ihtiyacı olan yapıyı ve olay örgüsünü kurmaya yarar. Yazarın meselesini keşfetmesi, nasıl bir yapı ve olay örgüsü kuracağını bulmasına yardımcı olur. Bu üç öğe birbiriyle uyumlu olmalıdır. 

Bu atölyede yazarın öykü/roman konusunun ardındaki meseleyi nasıl bulup ne şekilde derinleştirebileceği, doğru bakış açısı oluşturmanın yolu ve meseleye uygun yapıyı ve olay örgüsünü kurmanın yöntemleri üzerinde durulacak.

Konu öykücü ve romancıların metinleri incelenerek işlenecek. Ayrıca katılımcıların kendi çalışacakları metinlerde mesele-yapı-olay örgüsü arasında uyumu nasıl oluşturabileceklerine dair yönlendirme yapılacak.

IRMAK ZİLELİ, 1978 yılında İstanbul’da doğdu. Sosyal Antropoloji öğrenimi gördü. Yayın dünyasına çeşitli dergilerde, gazete kitap eklerinde yayımlanan değerlendirme ve eleştiri yazılarıyla adım attı. 


Zileli’nin basılmış eserleri arasında Eşik (2011), Gözlerini Kaçırma (2014), Gölgesinde (2017), Son Bakış (2019), Bende Ölen Sensin (2022) ile genç okurlar için kaleme aldığı Bozuk Saat (2019), Arkadaşım İçin (2022)  romanları bulunmaktadır. Diğer kitapları arasında Bayram Çocukları (2004) isimli bir araştırma, Halit Refiğ ile söyleşilerinden oluşan Doğruyu Aradım Güzeli Sevdim (2009) ve Ahmet Mümtaz Taylan’la hazırladığı bir nehir söyleşi kitabı olan Ara Toplam (2021) bulunuyor. 


Zileli’nin Eşik romanı 2012 Yunus Nadi Roman Ödülü’ne, Son Bakış isimli romanı ise 2020 Duygu Asena Roman Ödülü’ne değer görüldü.