Kurmacada Poetikanın İnşası Yazarlık Atölyesi

Yazarlık Atölyesi

Kurmacada Poetikanın İnşası
Kategori Temel Eğitim
Kategori
  • Atölye Hakkında Bilgiler
  • Irmak Zileli Kimdir

Bir yazarın yanıtlaması gereken öncelikli soru “ne anlatmak istediği”dir. Bu soruya verdiği yanıt onun söylemek istediği sözün altını doldurması, metnin poetikasını oluşturması için sadece bir ilk adımdır. Ne anlatmak istiyorum, bunu neden anlatmak istiyorum, ne şekilde anlatmak istiyorum gibi pek çok sorunun yanıtını arayan yazar hem metnin poetikasını oluşturur hem de kendi edebi anlayışını tekrar ve tekrar tartışmaya açar. Yazarın ördüğü hikaye ve yapı bu poetikaya yaslanır. Yazar metnin poetikasını inşa ederken kendi edebi anlayışı ile metnin ihtiyaçlarını karşılıklı bir ilişki içinde yeniden düşünür. 

Bu atölyede yazarın düşünme faaliyeti esnasında beslendiği kaynaklar ve düşünme yöntemi üzerinde durulacak. Katılımcıların öykü/roman yazma sürecinde metnin poetikasını oluştururken tutarlı ve derinlikli bir bakış açısı geliştirmelerinin yolları aranacak. 

Konu, örnek metinler ve yazarların çalışma yöntemleri üzerinden işlenecek. Katılımcılar çeşitli alıştırmalarla metnin poetikasını oluşturma pratiği kazanacak.

IRMAK ZİLELİ, 1978 yılında İstanbul’da doğdu. Sosyal Antropoloji öğrenimi gördü. Yayın dünyasına çeşitli dergilerde, gazete kitap eklerinde yayımlanan değerlendirme ve eleştiri yazılarıyla adım attı. 


Zileli’nin basılmış eserleri arasında Eşik (2011), Gözlerini Kaçırma (2014), Gölgesinde (2017), Son Bakış (2019), Bende Ölen Sensin (2022) ile genç okurlar için kaleme aldığı Bozuk Saat (2019), Arkadaşım İçin (2022)  romanları bulunmaktadır. Diğer kitapları arasında Bayram Çocukları (2004) isimli bir araştırma, Halit Refiğ ile söyleşilerinden oluşan Doğruyu Aradım Güzeli Sevdim (2009) ve Ahmet Mümtaz Taylan’la hazırladığı bir nehir söyleşi kitabı olan Ara Toplam (2021) bulunuyor. 


Zileli’nin Eşik romanı 2012 Yunus Nadi Roman Ödülü’ne, Son Bakış isimli romanı ise 2020 Duygu Asena Roman Ödülü’ne değer görüldü.