En iyi 5 Senaryo Yazılımı (2022)

En iyi 5 Senaryo Yazılımı (2022)

‘Senaryo Stüdyosu’ için 2022’de aktif olarak kullanılan senaryo yazım programlarını inceledik. Siz de aşağıdaki listeyi inceleyip yazmayı planladığınız senaryo için en uygun yazılımı bulabilirsiniz. 

Kendiniz ve yazma stiliniz için doğru yazılımı seçmek, yazı sürecinizi de hızlandırabilir. Aşağıdaki programlar senaryo formatınızı rahatlıkla oluşturmanız için farklı özelliklerle birlikte geliyor. Bazıları hikaye akışını oluşturmanız için haritalandırma veya hikayenin taslakları için ‘story board’ seçenekleri de sunuyor. Bu yazılımlar eğer birden fazla kişiyle aynı proje üzerinde çalışıyorsanız size aynı proje üzerinde ortak çalışma imkanı da veriyor.

Senaryo yazılımlarından bazıları bedava ve başlangıç seviyesinde oldukça faydalılar. Fakat sektör içinde, özellikle profesyoneller tarafından kullanılanlar genellikle ücretli. İncelenen programların bazıları pahalı olsa da format konusunda fazla zaman harcamak istemeyen yoğun senaristler için oldukça önemli araçlar. 

İncelediğimiz yazılımlar arasında en öne çıkan ve en iyi opsiyon Final Draft 12. Özellikle sağladığı farklı araçlarla süreci hızlandırmasının yanı sıra arayüzü sayesinde rahat kullanması da diğer yazılımlardan bir adım önde olmasını sağlıyor. Çıkarılan son sürümünde pdf dosyaları üzerinden değişiklik yapılabilmesi format konusunda da bir çok engeli kaldıran bir özellik. Başlangıç seviyesinde ise size aynı anda iki farklı proje yazma hakkını ücretsiz olarak sağlayan ve farklı insanlarla aynı proje üzerinde çalışma imkanı da veren Celtx programı var;


Final Draft 12
Fiyat: 249,99 $


Pozitif Yönleri:

+ Her türlü formatla çalışabilme ve kaydedebilme opsiyonu
+ Hikaye haritalandırma özellikleri
+ Kolay öğrenilebilir arayüz


Negatif Yönleri:

- Pahalı olması

Final Draft üreticilerine göre yazılımları film ve televizyon yapımcılarının %95’i tarafından kullanılıyor. Bunun sebebi kullanılan arayüzün kullanıcı dostu olması. Ayrıca karakterler, aksiyonlar ve kullanılan mekanları farklı renk kodlarıyla işaretlemek de mümkün. Program bu renk kodlarıyla hikayenizin haritalandırmasını da çıkarabiliyor. 

Diğer yazılımların aksine farklı senaristlerle aynı projede çalışmak da oldukça kolay. Diğer insanları projeye davet edip yine arayüz üzerinden konuşmak mümkün. Kimin senaryo üzerinde değişiklik yaptığını da takip edilebiliyor. İlk taslaktan itibaren kayıt alabilme özelliği senaryonuzun ne derece geliştiğini takip etmeniz konusunda da size yardımcı oluyor. 

Final Draft 12 sadece senaryo yazım aşamasında değil filmin çekim aşamasında da etkili  bir program. Çekilen sahnelerin notlarını tutma ve yapım izleme gibi araçlarının bulunması projeniz tamamlanana kadar size yardımcı olan özelliklerden. 

Final Draft’in en kötü özelliğiyse ne yazık ki fiyatının çok pahalı olması. Özellikle artan döviz kuruyla beraber belirlenen 249,99 dolarlık fiyatı bir çok insan için uzak durma sebebi haline geliyor. Senaryo üretmeye yeni başladıysanız tavsiye edilen bir program değil fakat yine de arayüzü merak ediyorsanız 60 günlük ücretsiz deneme sürümüyle yazılıma göz atabilirsiniz.  

-

Bu yazıda faydalanılan kaynaklar; 

  • https://joshfechter.com/best-screenwriting-software/
  • https://www.adamenfroy.com/best-screenwriting-software
  • https://www.toptenreviews.com/final-draft-12-review



Movie Magic Screenwriter
Fiyat: 99.95 $


Pozitif Yönleri:

+ Karakter ve sahne takibi kolaylığı
+ Farklı kişilerle çalışma araçları


Negatif Yönleri:
- Araçlar arasında geçişlerin zor olması
- Arayüz öğrenme zorluğu

Movie Magic Screenwriter da özellikle yurtdışında senaristler arasında sıkça tercih edilen programların başında geliyor. Senaryo oluşturma sırasında fikirlerinizi not almak için araçların bulunmasının yanı sıra karakter ve sahneler için de aynı şekilde ön hazırlık yapabilmenizi kolaylaştırıyor.
Screenwriter’ın öne çıkan özelliklerinden biri, belli bir karakter üzerine çalışır veya onun diyaloglarını yazarken geri kalan tüm sahneleri izole etme ve aynı karakterin önceki sahnelerde neler söylediğini takibi sağlayabilmesi. Özellikle uzun süre çalıştığınız senaryolarda karakterin gelişimi konusunda unutulan veya gözden kaçırılan ayrıntıların hatırlanması konusunda oldukça yardımcı bir araç haline geliyor.
Yazılımı aldığınızda size bir çok farklı taslak sunması da oldukça kullanışlı. Sadece televizyon dizileri, filmler veya tiyatro metinleri değil aynı zamanda roman yazımı için dahi yazım taslakları bulabiliyorsunuz. Final Draft programında olduğu gibi Screenwriter’da da beraber çalışma opsiyonuzun var. Ayrıca program içinde konuşabilme özellikleriniz mevcut. Bu sesli mesajlaşma özelliğiyle yazdığınız diyalogların tonlamasını birbirinize aktarmanızı da sağlıyor
Yazılımın olumsuz noktası ise arayüzünün kullanıcı dostu olmaması. Alışmak ve kullanmak biraz zaman alıyor. Ayrıca bir çok senarist tarafından kullanılıyor olsa da Final Draft’le çalışan biriyle paylaşmak istediğinizde uyum sorunu yaşayabilirsiniz. 


Celtx

Fiyat: Ücretsiz / İki projeden fazla kayıt almak ve diğer özelliklere erişim için üyelik gerekiyor


Pozitif Yönleri:
+ Senaryo oluşturma dışında çok fazla aracının bulunması
+ Tamamen çevrimiçi 
+ Kolay kullanılabilir

Negatif Yönleri:
- Arayüz geçişlerinin yavaş olması
- Diğer yazılımlarla zaman zaman format sorunu yaşanması


Celtx hem senaryoya yeni başlayanlar için hem de yapım sürecine geçmiş hikayeler için oldukça önemli bir yazılım. Başlangıçta sadece senaryo yazımı için çıkarılan Celtx yıllar içinde bir çok farklı araç eklenerek gelişti. Bu sayede sadece klasik senaryolar değil aynı zamanda video oyunları için hazırlanan hikaye akışları için de tercih edilen bir yazılım haline geldi. Büyüyen oyun sektöründe hikayenin ön plana çıktığı yapımlarda bu özellik Celtx i öne çıkaran etmenlerden biri oldu. 
Celtx’de ücretsiz limitli paketin yanı sıra aylık üyelikle ilerleyen bir yazılım. Tamamen internet üzerinden ilerlemesi ve bulut sistemi kullanılması onu daha çok kullanılır hale getiriyor. Aynı anda farklı yazarlarla çalışabilme, belirli kısımların öne çıkarılabilmesi, çalışma takvimi oluşturma gibi özellikleri de yanında getiriyor. 
Senaryo yazımına odaklanan program zaman içinde farklı araçların eklenmesiyle bu konuda FinalDraft veya Screenwriter gibi programların gerisinde kaldı. Fakat yine de hala en çok tercih edilen opsiyonlardan biri olmayı sürdürüyor.



WriterDuet
Fiyat: Ücretsiz paketi var / Farklı özellikler için aylık üyelik gerektiriyor 


Pozitif Yönleri:
+ Bulut tabanlı sistemle her yerden ulaşılabilir olması
+ Telefon uygulamasının bulunması

Negatif Yönleri:
- Farklı özellikler için yüksek paketli üyelik seçilmesi gerekiyor
-  Fiyatlandırma seçenekleri


Eğer projenizde birden fazla kişiyle çalışmayı düşünüyorsanız WriterDuet bu konuda en iyi opsiyonlardan biri. Aynı Celtx’de olduğu gibi bir program yüklemenize gerek olmadığı ve internet tarayıcısından girebildiğiniz için herkesin farklı yerlerden veya cihazlardan senaryonuza erişimi oluyor. Yine Celtx’de olduğu gibi WriterDuet içinde bir telefon uygulaması bulunuyor. 
WriterDuet için ücretsiz sınırlı kullanımının yanı sıra üç farklı ödeme planı bulunuyor. Dolayısıyla eğer tüm özellikleri almak istiyorsanız bu planlardan sizin için uygun olanını seçmeniz gerekiyor. 
Bu senaryo yazma programı içinde yazdığınız tüm metinleri farklı programlar üzerinden değiştirebilir ya da tamamlayabilirsiniz. Bu açıdan FinalDraft kullanıcılarının da browser üzerinden paylaşım yaptıkları bir alternatif olarak öne çıkıyor. 



Scrivener
Fiyat: 45 $


Pozitif Yönleri:

+ MS Word ile ortak çalışabilmesi
+ Kullanıcı dostu 

Negatif Yönleri:
- Kısıtlı taslak imkanı

Bir çok senaryo çeşitli kitap ya da öykü uyarlamasından ortaya çıkıyor. Bu tür düz metinleri senaryoya çevirmek için Scrivener oldukça kullanışlı bir yazılım. Micosoft Word başta olmak üzere çeşitli yazım programlarıyla ortak çalışabilmesi onu benzerlerinden daha avantajlı kılıyor. Word tabanlı yazılmış bir metni Scrivever’a üzerinden senaryolaştırmak oldukça kolay. 
Bu yazılımda da Celtx ve Final Draft da olduğu gibi düzeltme seçenekleri mevcut fakat bu programlardaki kadar fazla araca sahip değil. Fakat eksiklerine rağmen senaryonuzun yanına aldığınız notlar üzerinden size çapraz referans fırsatı vermesi oldukça kullanışlı bir özellik.
Aylık üyelik olmaması ve diğer yazılımlara göre nispeten daha uygun fiyatlı olması da Scivever’ın tercih edilmesini sağlıyor.

Yazan: Melih Aslan

https://twitter.com/melihzaslan

https://www.linkedin.com/in/melih-aslan-777b001b5/

https://www.instagram.com/melaslan/